Bråttom!
Påverka kyrkostyrelsens beslut om kyrkans skog!
Svenska kyrkan står i ett vägval gällande skogen. Ska skogen förvaltas mer hållbart med mer skyddad skog, respekt för samerna samt mer hyggesfritt – eller ska interna motkrafter tillåtas bruka skogen mer intensivt än idag?
Vad tycker du?
Informera beslutfattande politiker snarast!
Kyrkostyrelsens arbetsutskott har möte den 27 maj och den 11 juni sammanträder hela styrelsen.
E-postadresser till kyrkostyrelsens ledamöter finns längre ner i detta mejl.
Det räcker med ett kort mejl med en uppmaning om att anta skogsutredningen i sin helhet eller liknande. Förslag på formuleringar och argument finns nedan (välj en eller flera, omformulera gärna). Inspireras och skriv egen text eller kopiera rakt av och lägg bara till ett “Hej” i början och “Med vänliga hälsningar, Ditt Namn” i slutet.
Förslag på stycken i ditt mejl till kyrkostyrelsen:
-
När Svenska kyrkan ska fatta beslut om sin skogsförvaltning har ni en chans att visa era medlemmar vad som gäller – är det Gud eller Mammon? Det vore otroligt sorgligt om Svenska kyrkan låter sig vilseledas av skogsindustrins långa armar och inte agerar i enlighet med skogsutredningens förslag. Jag uppmanar dig och er i kyrkostyrelsen att föreslå kyrkomötet att anta skogsutredningens förslag i sin helhet.
-
I försoningsprocessen med det samiska folket har kyrkan lovat att öka respekten för urfolksrättens principer inom Svenska kyrkan. Ändå verkar nästan alla stift säga nej till att införa en urfolksrättslig princip (FPIC) i skogsbruket – hur är det möjligt? Hur tänker ni att det samiska folket ska kunna lita på er nu?
-
Den mycket grundligt genomförda skogsutredningen har på ett förtjänstfullt sätt belyst alla aspekter som kyrkostyrelsen listade i direktiven. Jag vill särskilt lyfta fram alla intervjuer med kyrkomedlemmar, barn och unga, miljöorganisationer mm som utredningen redovisar. Att det kommit in mer än 900 spontanremisser bekräftar det stora engagemanget från befolkningen om behovet av ett förändrat skogsbruk. Svenska kyrkan borde lägga lika stor vikt vid alla fyra aspekterna, inte bara de ekonomiska. Därför uppmanar jag er i kyrkostyrelsen att föreslå Kyrkomötet att rösta ja till utredningens förslag.
-
Kyrkans skogsutredning har tagit frågan om hotet mot biologisk mångfald på allvar. När jag läste förslagen såg jag möjligheten att kyrkan skulle kunna bli en aktör inom skogsbruket som kan inge hopp. Signalerna om att utredningens förslag nu inte kommer att gå igenom oroar mig starkt. Tror inte kyrkans representanter på de återkommande utvärderingarna kring det illavarslande tillståndet för många arter knutna till skogen, eller på att internationella överenskommelser om biologisk mångfald behövs och bör levas upp till? Om du som ledamot i kyrkostyrelsen gör det så uppmanar jag dig att stödja utredningens förslag.
-
Vilka vill vi vara som människor, som kristna och som kyrka? Jag känner stor sorg över att den kyrka som står för så mycket gott, har haft vattentäta skott mellan det som sägs i gudstjänster och olika dokument om skapelseansvar och det som görs i praktiken ute i kyrkans skogar. Forskningen visar att den biologiska mångfalden utarmas och att det intensiva skogsbruket är en starkt bidragande orsak till det. Som kyrka med en tro på att Gud vill livet här på jorden, att varje art har ett värde i sin egen rätt, skapad och älskad av Gud, så kan vi inte fortsätta bruka skogen som hittills. I Bibeln kan vi läsa att förbundet som Gud sluter med Noa, gäller både människan och “alla levande varelser”(1 Mos 9:10). Därför behöver vi som skapade medskapare agera i riktning med Guds skapande: För mångfald, variation och med respekt för allt levande. Därför behöver vi också skydda mer skog. Då visar vi även omsorg om medmänniskor idag och de som kommer efter oss. Utredningens förslag är steg i rätt riktning. Det kan ge mig och många andra hopp om både kyrkan och framtiden om de genomförs.
-
Klimatkrisen och artkrisen är akuta. Jag har uppfattat att Svenska kyrkan vill bidra till att lösa eller mildra dessa kriser. Jag vill därför uppmana er i kyrkostyrelsen att agera i enlighet med det kyrkan påstår sig stå för och ta stora och modiga kliv mot en mer hållbar skogsförvaltning. Något annat vore förödande för Svenska kyrkans trovärdighet.
-
Jag har läst om ett läckt dokument som visar att utredningens förslag kan slopas. Det skulle göra mig och många fler otroligt upprörda om så är fallet. Enligt vad jag läst verkar man dessutom inte ha brytt sig om alla spontanremisser som skickats in. Hur är det ens möjligt? Bryr ni er inte om vad alla dessa privatpersoner och organisationer – som kanske har lagt jättemycket tid och engagemang på sina svar – tycker om detta?
-
Vad är viktigast – att bidra till en fortsatt fungerande, levande värld för unga och kommande generationer, eller att hålla skogsindustrin och kyrkans jägmästare nöjda och glada?
-
Jag har hört om/läst i Biskopsbrevet för klimatet och har fått uppfattningen att Svenska kyrkan bryr sig om skapelsen, klimatet, den biologiska mångfalden och allas vår framtid. Men om ni inte agerar i enlighet med detta och ändrar er skogsförvaltning är hela ert förtroendekapital förbrukat, i alla fall för mig och många jag känner.
-
Hur skulle Jesus ha röstat och agerat i denna viktiga fråga?
-
Att förändra invanda och trygga vägar kräver både mod och kompetens. Och nu skriker hela vår älskade värld efter just det modet och den viljan att stanna upp och våga göra annorlunda för livets skull. Den skogsutredningen som gjorts på uppdrag av kyrkomötet visar på sätt att göra just det. Det motstånd som visat sig genom att förminska och förskjuta den forskning och de studier den grundar sig på gör mig väldigt orolig och besviken. Jag vill vara en del av en kyrka som med rötterna i livets Gud vågar se sin egen del i den strukturella utarmning vi är en del av och har modet att söka vägarna ut.
Barnen
-
Svenska kyrkan kan med förslagen i skogsutredningen bidra till barns och ungas känsla av samhörighet med naturen och ansvarstagande för skapelsen. I utredningen lyfts synpunkter från företrädare för Svenska Kyrkans Unga vilka betonar vikten av långsiktighet i kyrkans skogsbruk för att möta klimatkrisen och främja biologisk mångfald, t ex ”Det är mer avkastning att investera i att spara skogen än ekonomisk avkastning. Fler kan bli stolta av att kyrkan går i framkant och mår bättre och stannar kvar som medlemmar om kyrkan har ett ansvarsfullt skogsbruk. Det är kul att kunna känna sig stolt över vad organisationen gör på en hög nivå.” Jag uppmanar er i kyrkostyrelsen att beakta de ungas synpunkter.
Klimatet
-
Jag är väldigt orolig för klimatförändringarna och vad de kommer att innebära för våra barn och barnbarn. Svenska kyrkan har en möjlighet att ge mig hopp i klimatfrågan genom att gå före och visa hur skog kan brukas på ett sätt som gynnar klimatet. Skogen har en naturlig potential att mildra förändringarna då gamla skogar utgör intakta kolförråd och en reell kolsänka. Kalavverkning leder till en förlust av redan inlagrat kol och en förlorad sänka för lång tid framöver. Endast 20% av den avverkade skogen används idag till långlivade produkter, därmed håller inte argumentet om substitutionseffekten som framhålls av skogsindustrin. Då 80% av den avverkade skogen går till papper, kartong, bränslen och energi leder både avverkningsform och slutprodukter till stora utsläpp av växthusgaser. (Utsläppen kompenseras inte av att nya växande träd tar upp koldioxid eftersom det tar lång tid innan en eventuell nettoeffekt uppnås.)
Gud eller Mammon?
-
Kyrkan kan inte tjäna både Gud och mammon. Det har ännu en gång blivit tydligt för oss när vi ser hur kriserna vi upplever i världen på många sätt har sin grund i hur vi levt våra liv de senaste 70 åren med tillväxt och utarmande av jordens resurser som resultat. Kyrkans skogsbruk har i linje med övriga samhället fokuserat på att få ut så höga vinster som möjligt. Därför hade utredningen till uppgift att förskjuta balanspunkten så att den ekologiska, sociala och andliga hållbarheten skulle betonas mer och därmed omfatta kyrkans fyra hållbarhetsdimensioner. Endast 1,5 % av Svenska kyrkans budget kommer från avkastningen av skogsbruket. Rädslan för att förlora inkomster får inte hindra kyrkan från att lägga om skogsbruket till mer skydd av skog och hyggesfritt skogsbruk som utredningen föreslår. Dagens skogsbruk riskerar även den långsiktiga ekonomiska hållbarheten genom överuttag och genom att bortse från de ekosystemtjänster som vi behöver för att buffra mot klimatförändringarna. Därför vill jag uppmana KS att säga ja till utredningens förslag.
Trovärdighet, gå ur kyrkan?
-
Den mycket grundligt genomförda skogsutredningen har på ett förtjänstfullt sätt belyst alla aspekter som KS listade i direktiven. Utredningen föranleddes bl a av att mycket kritik riktats mot Svenska kyrkans skogsbruk, inte minst från kyrkomedlemmar. Nu finns en gyllene möjlighet för kyrkan, som är femte största skogsägaren i Sverige, att bli en förebild för de andra stora skogsbolagen. Genom att ta det ansvaret och aktivt välja och utforska en mer hållbar väg kan Trovärdigheten för Svenska kyrkan öka och nya medlemmar som värnar om Skapelsen skulle strömma till. Jag uppmanar KS att inte missa den möjligheten och på så sätt visa vägen! Uppmana Kyrkomötet att rösta ja till skogsutredningen i sin helhet.
Ursäkten till samerna, vitboken och ord som måste bli handling (utredningen pekar på detta).
-
Det är hoppfullt och glädjande att Svenska kyrkan tagit initiativ till försoningsprocessen med det samiska folket. Inte minst att det finns en tydlig handlingsplan med åtta åtaganden så att ursäkten inte blir tomma ord. Det har från samiskt håll mycket tydligt betonats att marken, och därmed skogen med allt liv som den rymmer, är helt central i försoningsprocessen då den samiska kulturen och andligheten är rotad i marken. Skogsutredningen tar tydligt in de samiska perspektiven, med FPIC som en ytterst värdefull komponent, varför jag uppmanar KS att uppmana Kyrkomötet att rösta ja till skogsutredningens förslag i sin helhet.
E-postadresser:
wanja.lundby-wedin@svenskakyrkan.se
hakan.widepalm@svenskakyrkan.se
amanda.carlshamre@svenskakyrkan.se
jesper.eneroth@svenskakyrkan.se
marie.johansson2@svenskakyrkan.se
lars.a.johnsson@svenskakyrkan.se
berth.londahl@svenskakyrkan.se
olle.reichenberg@svenskakyrkan.se
elisabeth.rydstrom@svenskakyrkan.se
erik.sjostrand@svenskakyrkan.se
anna.sundberg@svenskakyrkan.se
margareta.winberg@svenskakyrkan.se
Artiklar i ämnet:
Läckt dokument: Kyrkans plan för hållbart skogsbruk kan falla – Supermiljöbloggen
Läckt dokumentet avslöjar: Så kan det gå för skogutredningens förslag | Kyrkans Tidning
Kyrkans skogsutredning på väg att falla – DN.se
Svekdebatt bland samer efter avslöjanden om skogsutredning – DN.se
Vi förväntar oss att Svenska kyrkan är en trovärdig röst | Kyrkans Tidning
Kyrkans skogsutredning skadskjuts inifrån – ”antiutredningar” letar fel – Supermiljöbloggen