Möte om Båven

Den 14 november besökte Mats Gärling Naturskyddsföreningen och berättade intressant och med stora kunskaper om Båven, den sjö där han har växt upp och fortfarande bor och som betyder så mycket för honom. Han har skrivit den innehållsrika boken ”Båven – insjö i förändring” som han också har illustrerat. Båven är en sjö som har förändrats både till det bättre och det sämre. Det sistnämnda har främst skett under vattnet. Vattenväxterna har förändrats otroligt mycket. Algblomningen är ett stort problem. Mats framhöll att det behövs en ordentlig utredning om vad förändringarna beror på.

När det gäller Båvens djurliv berättade Mats, som gärna fiskar i sjön, att en av karaktärsarterna, malen, numera är ganska vanlig. Den är fridlyst men han uteslöt inte att fridlysningen kan komma att avskaffas om malens goda utveckling i Båven fortsätter. Att vattnet har blivit varmare kan vara en förklaring till att den har ökat.

En annan art som förknippas med Båven är fiskgjusen. Den har däremot minskat rätt kraftigt. Det beror sannolikt delvis på en positiv sak, nämligen att havsörnen har blivit en konkurrent och nu häckar med flera par i Båven.

Den fågel i Båven man främst tänker på förutom fiskgjusen är storlom. Den verkar hålla ställningarna med 35-40 häckande par.

Mats dolde inte att han tycker väldigt illa om en fågel – skarven. Den går bland annat hårt åt fiskbeståndet.

Rockelstad slott

En båttur i Båven är förstås en fin upplevelse. Men Mats berättade också om en del av de många sevärdheter som finns i sjöns omgivningar. Några exempel: Sparreholms ekhagar, Rockelstad slott, den så kallade Spikstenen öster om Sibro och naturreservatet Dagnäsön vid Båvens sydöstra del.

Spikstenen

”Båven – insjö i förändring” är en bok som varmt rekommenderas.